Een aantal grote technologiebedrijven waaronder Facebook, Google en Apple willen dat de Amerikaanse overheid meer openheid geeft rondom het aantal dataverzoeken dat het doet.

De brief is gepubliceerd door de Washington Post (pdf) en is verder ondertekend door Microsoft, AOL en Yahoo. In het document stellen de technologiebedrijven dat zij alleen op dataverzoeken van overheidsinstanties ingaan wanneer die "specifiek en gericht" zijn. 

De bedrijven vragen de Amerikaanse overheid om hen toe te staan meer informatie vrij te geven over het aantal dataverzoeken dat zij binnenkrijgen. Op die manier willen zij duidelijker maken wat de overheid precies wel en niet mag. 

Meer openheid rondom de dataverzoeken zou helpen aantonen dat de bedrijven geen directe toegang verlenen aan de overheidsdienst NSA en dat zij niet meewerken aan het in bulk vergaren van gebruikersgegevens. 

Woensdag publiceerde dezelfde krant dat de Amerikaanse inlichtingendienst zichzelf in het geheim toegang had verschaft tot Google en Yahoo, alhoewel de dienst dat zelf ontkent. In een periode van dertig dagen zou de NSA 181.280.466 gegevens hebben gedownload. 

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken