Het Internationaal Olympisch Comité wil dat de Russische autoriteiten een onderzoek instellen naar het illegaal dumpen van afval bij de bouw in Sotsji, waar volgend jaar de Olympische Winterspelen worden gehouden.

Persbureau AP onthulde dinsdag dat het Russische staatsspoorbedrijf tonnen afval heeft gedumpt in een illegale stortplaats in Achsjtyr, even ten noorden van Sotsji.

Verslaggevers brachten vorige week een bezoek aan de stortplaats, die meer lijkt op een enorme steengroeve. Ze zagen hoe trucks betonnen platen dumpten in een gigantische kuil, die al gevuld was met allerlei afval: van spuitbussen, tot autobanden en schuimplaten.

Bulldozers mengden alles door elkaar en gooiden er een laag klei overheen, in een poging het afval te verbergen.

Het Russisch Olympisch Comité heeft juist beloofd de schoonste Spelen ooit te organiseren. "Als dit waar is, ben ik geschokt", zei Gerhard Heiberg, een Noors lid van het IOC, donderdag.

"Dit zou een schending van het vertrouwen zijn tussen de Russische autoriteiten en het IOC. Iemand van het IOC moet erheen gaan (...) en de situatie evalueren."

De Russische instantie voor milieubescherming inspecteerde de put in Achsjtyr in augustus en stelde vast dat de afvaldump illegaal is, las AP in een brief van de instantie.

Boete

De spoorwegen, die miljarden euro's verdienen met hun werkzaamheden, kregen een boete van omgerekend nog geen 2200 euro. De stortplaats hoefden ze niet te sluiten. 

De stortplaats bij Achsjtyr het is niet de enige locatie waar afval wordt gedumpt. Op tal van plaatsen in en rond Sotsji liggen stapels bouwvakkershelmen, plastic en betonnen platen.