'Syrië wil gifgasfabrieken behouden'

Syrië wil een tiental fabrieken waar chemische wapens kunnen worden gemaakt behouden om deze te gebruiken voor burgerdoeleinden.

Dat staat in een brief van de Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische wapens (OPCW), die in handen is van het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy.

Inspecteurs van de OPCW en de Verenigde Naties zijn momenteel juist in Syrië om toe te zien op de vernietiging van zowel de fabrieken als Syriës gifgasarsenaal.

Het is niet ongebruikelijk dat de OPCW een verzoek als dat van Al-Moallem inwilligt, als een land vrijwillig afstand doet van zijn chemische wapens.

De fabrieken kunnen worden omgebouwd om bijvoorbeeld medicijnen of vaccins te produceren. Een land moet echter wel eerst met een overtuigend plan komen om de fabrieken om te bouwen, zei een bron tegen Foreign Policy. De brief van Al-Moallem bevat een dergelijk plan echter niet.

Goekeuring

Een uitzondering op het plan om de Syrische fabrieken te vernietigen zou de goedkeuring moeten krijgen van 41 leden van het uitvoerend bestuur van de OPCW.

Westerse regeringen zijn er niet gerust op dat de Syrische regering daadwerkelijk afstand wil doen van al haar chemische wapens. Sommige experts die Foreign Policy sprak maken zich zorgen dat als Syrië sommige fabrieken mag behouden, het gifgasprogramma in de toekomst weer kan worden opgestart.

Alle berichten over Syrië

Lees meer over:
Tip de redactie