Mauritanië was in 1981 het laatste land ter wereld dat de slavernij afschafte, maar tienduizenden mensen worden er nog altijd als slaaf gehouden. Volgens de Verenigde Naties lijkt de regering van het Afrikaanse land het probleem nog altijd te ontkennen

Dat stelt het Mensenrechtencomité van de VN donderdag.

''Het is voor mensen die als slaaf worden gehouden, zeer moeilijk om klachten in te dienen'', zegt Cornelis Flinterman, een Nederlands lid van de VN-waakhond. ''Strafzaken lijken niet voor te komen.''

Mauritanië voert de Global Slavery Index aan. Volgens onderzoekers van de Walk Free Foundation, de organisatie die de lijst opstelt, zijn naar schatting 151.000 Mauritaniërs slaaf. Dat is 4 procent van de totale bevolking.

Slavernij werd in het West-Afrikaanse land pas strafbaar in 2007. Sinds vorig jaar geldt het als een misdaad tegen de menselijkheid.

Volgens het VN-comité is in Mauritanië wel meer mis met de mensenrechtensituatie. Zo staat op homoseksualiteit en afvalligheid de doodstraf. Lichtpuntje is dat het land die straf op dit moment niet meer uitvoert.