Nederland gaat met meer dan 360 militairen een bijdrage leveren aan de VN-missie in Mali. Een profiel van het land.

Hoofdstad: Bamako

Oppervlakte: Ruim 1,2 miljoen kilometer (meer dan dertig keer zo groot als Nederland). Het grootste deel van het land bestaat uit woestijn.

Bevolking: Ruim zestien miljoen inwoners van wie de overgrote meerderheid moslim is. De belangrijkste talen zijn Frans (officiële taal), Bambara, Berbers en Arabisch. In de woestijn van het noorden wonen nomaden, onder wie de Toearegs. Die zijn meerdere keren in opstand gekomen tegen de regering in Bamako.

Economie: Goud, uranium en katoen zijn belangrijke inkomstenbronnen voor het arme land. Het land hoopt ook op toerisme, maar ontvoeringen door terroristen schrikken reizigers af. De Nederlander Sjaak Rijke die werd ontvoerd in Timboektoe, zit sinds 2011 vast. Mali is een van de vijftien partnerlanden voor ontwikkelingshulp van Nederland.

Politiek: De voormalige Franse kolonie was vanaf de onafhankelijkheid in 1960 een dictatuur tot 1991. Daarna was het een van de meest democratische landen in Afrika. In maart vorig jaar werd de gekozen president Amadou Toumani Touré door militairen afgezet.

Toearegrebellen en groepen zoals al-Qaeda in de Islamitische Maghreb maakten van de instabiliteit gebruik om het noorden te veroveren. Franse militairen grepen begin dit jaar in en verdreven de opstandelingen. In augustus werd oud-premier Ibrahim Boubacar Keïta tot president gekozen. Een VN-missie onder leiding van Bert Koenders probeert het land weer stabiel te maken.