Zeker drie Chinese luchtvaartmaatschappijen hebben woensdag valse bommeldingen ontvangen.

Dat gebeurde kort nadat vijf mensen waren gearresteerd vanwege de vermoedelijke aanslag op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking, twee dagen eerder.

Een toestel van Beijing Capital Airlines maakte een voorzorgslanding en Xiamen Airlines en Sichuan Airlines vertraagden hun geplande vluchten, zo lieten woordvoerders donderdag weten. China Southern Airlines zou een vlucht hebben geannuleerd.

Na inspecties in de vliegtuigen bleek echter niets aan de hand. Volgens persbureau Xinhua is één verdachte bommelder aangehouden.

Huisbezoek

De Chinese politie heeft de veiligheidscontroles rondom het Plein van de Hemelse Vrede in Peking aangescherpt. Ook gaan agenten op huisbezoek bij ''families die religieus gezien gevoelig liggen'', zo heeft de politie laten weten.

Op het Plein van de Hemelse Vrede reed maandag een personenauto in op een menigte. De drie inzittenden en twee toeristen kwamen daarbij om en tientallen anderen raakten gewond. Mogelijk zitten etnische Oeigoeren, Turkssprekende moslims uit de provincie Xinjiang, achter wat de politie een terreuraanslag noemt.

Inspecties

Een agent die anoniem wilde blijven, vertelde de BBC dat de politie nu dagelijks inspecties uitvoert die normaal alleen op grote feestdagen plaatsvinden. Het veiligheidsniveau zou zijn opgeschroefd naar één, terwijl dat normaal gesproken in november niveau twee of drie is. Bij veiligheidsniveau één moet elke agent aan het werk en krijgt niemand vrij of vakantie in het weekeinde.

Volgens deskundigen richt de politie haar vizier bij deze acties vooral op Oeigoeren en Tibetanen. Dat kan de Oeigoeren echter ook 'uit de tent lokken' en juist voor meer geweld zorgen, vrezen zij.

In Xinjiang leiden spanningen tussen Oeigoeren en Han-Chinezen steeds opnieuw tot bloedvergieten. De negen miljoen Oeigoeren zijn een minderheid in de provincie.