De Italiaanse marine heeft woensdag opnieuw ruim 300 vluchtelingen van een gammele boot gered. 

Het vaartuig was op de Middellandse Zee in een storm terechtgekomen, lieten de autoriteiten weten.

Dit jaar hebben al meer dan 36.000 mensen de gevaarlijke oversteek naar Italiaans grondgebied gemaakt, drie keer zoveel als in heel 2012.

Net als veel van hun voorgangers waren de vluchtelingen die woensdag van zee werden gehaald op weg naar het eilandje Lampedusa, een van de zuidelijkste punten van de Europese Unie.

Een ongeluk met een boot vol vluchtelingen bij Lampedusa eiste begin deze maand 400 levens. EU-leiders besloten vorige week naar aanleiding van het drama dat mensenhandel en -smokkel harder aangepakt moeten worden.

Ook het belang van ontwikkelingshulp om de levensstandaard in Afrika te verbeteren werd op de EU-top genoemd, maar dat betekende niet dat daar meer geld voor werd uitgetrokken.

Zuid-Europese landen vinden dat andere lidstaten hen beter moeten helpen bij de opvang van asielzoekers. Premier Mark Rutte benadrukte echter dat Nederland niet meer mensen wil opvangen. ,,Nederland heeft al een buitenproportionele instroom van asielzoekers ten opzichte van andere Europese landen'', zei hij.