Drie journalisten van de inmiddels opgeheven Britse krant News of the World hebben schuld bekend aan "samenzwering tot het hacken van telefoons".

De bekentenissen van Neville Thurlbeck, James Weatherup en Greg Miskiw zijn de eerste openbare schuldbekentenissen van betrokkenen bij het afluisterschandaal.

De politie begon in 2011 een onderzoek naar beschuldigingen dat verslaggevers hadden ingebroken in de telefoons van beroemdheden, politici en slachtoffers van misdrijven.

Daarbij werd de voicemail van de persoon in kwestie door de journalisten afgeluisterd.

De drie hadden zich al in verhoren door justitie schuldig verklaard, maar woensdag tijdens de rechtszaak tegen de oud-chef van mediabedrijf News International, Rebekah Brooks, en oud-hoofdredacteur Andy Coulson, werd dat pas bekend.

Steekpenningen

Brooks en Coulson zouden aan het hoofd hebben gestaan van een systeem van telefoon-hackpraktijken en het betalen van steekpenningen. Brooks zou verantwoordelijk zijn voor een betaling van veertigduizend pond aan een hoge functionaris van het ministerie van Defensie.

Coulson, oud-perschef van premier David Cameron, zou toestemming hebben gegeven voor de betaling van een politieagent van Buckingham Palace om de hand te kunnen leggen op een telefoonboek met contactgegevens voor personeel van het koninklijk huis.

Brooks en Coulson zelf weerspreken alle beschuldigingen.

Alles over het Britse afluisterschandaal in ons dossier