De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft ook de paus afgeluisterd.

Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA woensdag gemeld op gezag van een voorpublicatie van het Italiaanse weekblad Panorama.

Tussen december 2012 en januari 2013 hebben de VS in Italië 46 miljoen telefoongesprekken afgeluisterd, waaronder gesprekken met het Vaticaan.

Daartoe behoorden ook gesprekken met de Domus Internationalis Paolo VI, het gastenverblijf van het Vaticaan, waar in die periode kardinaal Jorge Mario Bergoglio logeerde, de huidige paus Franciscus. 

Wikileaks

Uit een onthulling van klokkenluiderssite Wikileaks blijkt dat de Amerikanen al vanaf 2005 bijzondere belangstelling voor Bergoglio hadden. Ook zijn voorganger als paus, Benedictus XVI, werd afgeluisterd, aldus de krant la Repubblica.

Op de Amerikaanse ambassade in Rome is een speciale afdeling actief van NSA en CIA die grote belangstelling heeft voor de telefoongesprekken van kardinalen en bisschoppen. De vergaarde informatie wordt ingedeeld in vier categorieën: doelen van buitenlands beleid, mensenrechten, bedreigingen van het financiële systeem en 'leiderschapsintenties'.

Frankrijk

Een Franse regeringswoordvoerder verklaarde woensdag dat het verhaal dat NSA-directeur Keith Alexander dinsdag vertelde "weinig geloofwaardig'' is. 

Volgens Alexander hebben de inlichtingendiensten van Frankrijk, Italië en Spanje zelf op grote schaal telefoongesprekken van landgenoten onderschept. De gegevens zouden ze hebben doorgespeeld naar de NSA.

Frankrijk reageerde vorige week boos toen media op basis van documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden berichtten dat de NSA vele miljoenen telefoontjes had onderschept in Frankrijk.

Achtergrond: Gaat het beleid van de NSA veranderen?

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken