De Syrische president Bashar al-Assad denkt dat een nieuwe vredesconferentie alleen kan slagen als landen stoppen met het steunen van de 'terroristen' waarmee zijn leger in een oorlog is verwikkeld.

Assad zei woensdag op de staatstelevisie dat "het succes van elke politieke oplossing afhangt van de wil van landen die nu steun leveren aan de rebellen om daar mee te stoppen", zo meldt Reuters.

Lakhdar Brahimi, de Syrië-gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga, heeft woensdag in Damascus met Assad gesproken. Dat heeft een bron bij de Syrische autoriteiten gezegd.

Het was de eerste keer dat beide mannen met elkaar spraken sinds Brahimi zich de woede van de Syrische leider op de hals haalde door te zeggen dat de meer dan veertig jaar lange heerschappij van de familie Assad 'te lang' was.

Brahimi is in Syrië in een nieuwe poging een telkens uitgestelde vredesconferentie te organiseren die een einde aan de burgeroorlog in het land moet maken. De kansen op een dergelijke conferentie zijn mager.

De Syrische oppositie is verdeeld over de vraag of ze wel of niet moet deelnemen en de regering heeft al gezegd niet te willen praten zolang de oppositie de wapens niet neerlegt.