Rusland heeft begin september bij de G20-top in Sint-Petersburg geprobeerd andere landen te bespioneren. 

Dat berichten de Italiaanse kranten Corriere della Sera en La Stampa dinsdagavond.

De Russische gastheren deelden USB-sticks en opladers voor mobiele telefoons uit aan de aanwezigen. EU-president Herman van Rompuy vertrouwde het niet en sloeg alarm.

Van Rompuy liet de gadgets onderzoeken door de veiligheidsdiensten. Voorlopige tests met hulp van Duitse inlichtingendiensten waren positief.

De opladers en USB-sticks bleken geschikt te zijn om informatie van computers en mobiele telefoons te verzamelen en door te sluizen. Of dat is gebeurd is niet bekend.

Diplomatieke bronnen die in de Italiaanse media worden aangehaald zeggen dat nationale inlichtingendiensten meer onderzoek doen. Als die tests zijn afgerond, kan formeel protest tegen Rusland worden ingediend.

Ontkenning

Rusland ontkent de spionagepoging. De woordvoerder van president Vladimir Poetin zegt tegen persbureau Ria Novosti dat de beschuldigingen bedoeld zijn om de aandacht van de echte problemen af te leiden.

Vorige week en deze week kwam met name de Amerikaanse inlichtingendienst NSA veelvuldig in het nieuws wegens vermeende betrokkenheid bij spionage.

De NSA zou tientallen miljoenen gegevens van telefoontjes in handen hebben gekregen. Ook zou bondskanselier Angela Merkel van Duitsland zijn afgeluisterd.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken