Tegen de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zijn nieuwe aanklachten ingediend wegens diefstal en witwaspraktijken.

 Ook zijn broer Oleg is aangeklaagd.

De Russische Onderzoekscommissie zei dinsdag dat Navalny en zijn broer ervan beschuldigd zijn voor meer dan dertig miljoen roebel (zo'n 685 duizend euro) van een commercieel bedrijf te hebben gestolen.

Navalny verwierp de nieuwe aanklachten als wederom politiek gemotiveerd.

Verduistering

De oppositieleider werd in juli wegens verduistering tot vijf jaar cel veroordeeld, maar mocht van de rechter het hoger beroep tegen zijn veroordeling in vrijheid afwachten, waardoor hij in september toch kon meedoen aan de burgemeestersverkiezingen in Moskou.

Bij die verkiezingen deed hij het met 27 procent van de stemmen opvallend goed. Zijn beroep diende op 9 oktober. Toen werd zijn celstraf omgezet in een voorwaardelijke straf.

Volgens Navalny, zijn medestanders in eigen land en het Westen gaan achter zijn strafvervolging politieke beweegredenen schuil. De charismatische jurist heeft naam gemaakt met het blootleggen van corruptie.

Ook heeft hij leiding gegeven aan een reeks massaprotesten na de presidentsverkiezingen van maart 2012 tegen de terugkeer van Vladimir Poetin als president van Rusland.