De Syrische vicepremier Qadri Jamil is ontslagen nadat hij recent in het Zwitserse Genève had gepraat met Amerikaanse vertegenwoordigers.

De Syrische staatstelevisie toonde dinsdag een verklaring over het ontslag van Jamil die zich nu zonder toestemming buiten Syrië ophoudt.

Amerikaanse bronnen hebben persbureau Reuters laten weten dat Jamil overleg voerde met de Amerikaanse voormalig ambassadeur in Syrië, Robert Ford.

De twee spraken over de geplande Genève 2-gesprekken. Die moeten tot onderhandelingen leiden tussen de Syrische regering en oppositiegroepen.

Oppositie

Jamil komt oorspronkelijk uit de democratische oppositie tegen het regime van president Bashar al-Assad. Hij trad vorig jaar tot de regering toe en heeft zich de laatste tijd in Genève en Moskou ontpopt als een mogelijk voornaam lid van een Syrische delegatie indien er onderhandelingen met de rebellen komen.

Maar dat is in Damascus kennelijk niet goed gevallen. Hij zou op eigen houtje handelen en zijn werk niet met andere regeringsfunctionarissen coördineren. Hij is bovendien zonder toestemming naar Moskou gegaan, berichtte het staatspersbureau SANA.

Alle berichten over Syrië