De 'atoomwaakhond' van de Verenigde Naties, het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in Wenen, heeft dinsdag samen met Iran een verklaring verspreid waarin beide partijen hun tevredenheid uiten over hun dialoog. 

Het komt zelden voor dat de twee gesprekspartners een gezamenlijke verklaring uitgeven. ''Het IAEA en Iran hadden een heel erg productieve ontmoeting over voorbije en actuele zaken''.

Ze praten 11 november verder in Wenen.

De IAEA en Iran hebben het al geruime tijd met elkaar aan de stok over onderzoek dat het agentschap in Iran naar nucleaire projecten wil doen, maar waar het maar geen toestemming voor krijgt.

Opgewekte toon

De relatief opgewekte toon van de verklaring van dinsdag zou een nieuwe aanwijzing zijn dat Teheran serieus af wil van de geschillen over zijn nucleaire ambities.

De nieuwe president Hassan Rohani, die in juni aan de macht kwam, zou van de nucleaire kwestie af willen om de door internationale sancties verlamde economie weer op de rails te zetten.

Nieuw hoofdstuk

De Iraanse ambassadeur bij het IAEA, Reza Najafi, zei dinsdag dat zijn land nieuwe voorstellen heeft gedaan die ''een nieuw hoofdstuk van samenwerking kunnen betekenen. Ons doel is alle problemen uit de weg te ruimen'', aldus de diplomaat.

Iran wordt er vooral door westerse mogendheden van verdacht aan kernwapens te werken. Het land spreekt dat al vele jaren verontwaardigd tegen.