Egyptische rechters hebben zich dinsdag teruggetrokken van het proces tegen leiders van de Moslimbroederschap. Volgens een medewerker van de rechtbank voelden ze zich "ongemakkelijk".

De advocaat van Mohamed Badie, de leider van de Moslimbroederschap, zei dat de rechters onder druk stonden om het proces te voeren in de Tora-gevangenis, waar de verdachten zijn opgesloten.

"De rechters hebben dit geweigerd, maar de druk hield aan", zei advocaat Mustafa Attiya. "Dit is geen proces, maar een farce", voegde hij eraan toe.

De rechters trokken zich dinsdag terug voor de tweede zitting in het proces. Door hun stap moet het proces weer van voren af aan beginnen.

Strafhof

Het proces werd tot dusver gevoerd voor het Strafhof, maar Badie en andere hoofdverdachten zijn daar tot nog toe niet verschenen, vermoedelijk om veiligheidsredenen. Hun aanwezigheid zou protestdemonstraties van hun aanhangers kunnen uitlokken.

Badie, zijn plaatsvervanger Khairat el-Shater en vier andere kopstukken van de Moslimbroederschap stonden terecht op beschuldiging van opruiing in verband met gewelddadigheden op 30 juni. Daarbij vielen negen doden toen leden van de broederschap het vuur openden op demonstranten die hun hoofdkantoor in Caïro belaagden.

Op 3 juli greep het leger in en zette president Mohammed Mursi aan de kant. Mursi, die wordt beschuldigd van aanzetten tot moord en geweld, moet volgende maand terechtstaan.