Het Nederlandse schip Coral Ivory ligt nog altijd in het Noord-Oostzeekanaal. De tanker botste daar in de nacht van zondag op maandag bij het Duitse Brunsbüttel tegen een ander vrachtschip. 

Dat heeft directeur Jan Valkier van rederij Anthony Veder dinsdag gemeld.

''Ons schip ging onder begeleiding van twee loodsen de haven uit en het kanaal in", aldus Valkier. ''Maar hoe het de Spiderfly heeft kunnen raken, wordt nog onderzocht.'' Juist vanwege dat onderzoek mag de Coral Ivory nog niet vertrekken en is het kanaal gestremd. Het lijkt Valkier onwaarschijnlijk dat het slechte weer een rol speelde bij de aanvaring. Geen van de in totaal 28 opvarenden op beide schepen raakte gewond.

De 115 meter lange Coral Ivory heeft alleen lichte schade opgelopen. ''Er is bij ons niet zo heel veel aan de hand. Een deukje in de boeg, maar daar kun je nog mee varen. De Spiderfly is er erger aan toe'', aldus de directeur van het Rotterdamse bedrijf. De honderd meter lange Spiderfly heeft een gat van drie tot vijf meter in de romp en ligt op zijn kant. Twee sleepboten hebben het schip verankerd om te voorkomen dat het zinkt.

De Coral Ivory verscheepte ammoniak, maar volgens Valkier heeft dat niet voor risico's gezorgd. Het is nog niet duidelijk hoe lang de berging van de Spiderfly en het onderzoek gaan duren.