Justitie in Rusland heeft nog eens vier opvarenden van het Greenpeace-ship Arctic Sunrise formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens hooliganisme.

Het gaat om drie Britten en een Nieuw-Zeelander. Maandag werden al drie andere opvarenden formeel aangeklaagd. Dat meldde persbureau RIA Novosti in de nacht van maandag op dinsdag.

Volgens een woordvoerder zijn vorige week de drie eerste opvarenden, twee Russen en een Turk, in staat van beschuldiging gesteld.

Hooliganisme is volgens het Russisch een strafbaar feit waarop maximaal zeven jaar gevangenisstraf staat.

Nederlanders

Onder de dertig opvarenden zijn ook twee Nederlanders. Den Haag probeert hun vrijlating te bewerkstelligen. De Arctic Sunrise vaart bovendien onder Nederlandse vlag.

Het schip werd vorige maand na een actie bij een boorplatform bij Nova Zembla geënterd door de Russische autoriteiten. Het schip is daarna overgebracht naar Moermansk.

Aanvankelijk werden de opvarenden aangeklaagd voor piraterij, waarop een straf van maximaal vijftien jaar staat. Die aanklacht liet de Russische justitie vorige week vallen in ruil voor de mildere aantijging van hooliganisme. Vorige week wees een rechtbank in Moermansk alle aanvragen tot borgtocht en huisarrest af.

Chronologie zaak Greenpeace-schip