Het hoofd van een commissie voor inlichtingen van de Amerikaanse Senaat wil een onderzoek naar alle spionageactiviteiten van de NSA.

Dat zei de gezaghebbende Democratische senator Dianne Feinstein maandag in reactie op berichten dat de NSA de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft afgeluisterd.

Feinstein zegt niet van op de hoogte te zijn geweest van het bespioneren van Merkel. De commissie zou wel zijn geïnformeerd over het registreren van telefoongesprekken. Afgelopen week bleek uit door klokkenluider Edward Snowden naar de media gelekte gegevens dat tientallen miljoenen telefoontjes in onder meer Frankrijk en Spanje zijn genoteerd.

"Met betrekking tot het verzamelen van gegevens over leiders van bondgenoten van de Verenigde Staten, waaronder Frankrijk, Spanje, Mexico en Duitsland, wil ik het volgende zeggen: daar ben ik pertinent op tegen", zei Feinstein.

Volgens haar is zoiets alleen toegestaan in noodgevallen en met toestemming van president Barack Obama.

De spionagepraktijken van de NSA brengen de betrekkingen met bondgenoten al schade toe. Duitsland en Frankrijk zeiden vrijdag na een EU-top al dat ze om opheldering gingen vragen. Premier Mark Rutte zei zich daar graag bij aan te willen sluiten.

Hervormingen

De Democratische senator Patrick Leahy en de Republikein Jim Sensenbrenner roepen in een gezamenlijk opiniestuk op Politico op tot hervormingen. "Het congres heeft niet toegestemd met FISA en de Patriot Act om de overheid grenzeloze macht te geven om informatie van talloze onschuldige Amerikanen te verzamelen", aldus de twee politici.

FISA en de Patriot Act zijn beide omstreden wetten die volgens sommigen de privacy aantasten ten behoeve van veiligheid.

Handelsakkoord

Een delegatie van het Europese Parlement zei maandag in Washington dat het handelsakkoord waarover de VS en de EU onderhandelen in gevaar komt als de crisis rond de NSA niet snel wordt opgelost.

Voorzitter Elmar Brok van de EP-commissie voor Buitenlandse Zaken zei dat de samenwerking tussen de EU en de VS op het gebied van terrorismebestrijding natuurlijk moet worden voortgezet, maar dat de privacy van de Europeanen door de VS veel beter gerespecteerd moet worden.

In het handelsakkoord moeten daarover harde afspraken worden vastgelegd. Als dat niet naar behoren blijkt te kunnen, komt het gehele akkoord in gevaar, zo betoogde Brok.

Noodzakelijk

De Amerikaanse regering verdedigde maandag het massaal verzamelen van communicatiegegevens als noodzakelijk. ''Er zijn manieren van communicatie die we tien jaar geleden niet eens hadden en waar wij ons aan moeten aanpassen'', aldus woordvoeder van het Witte Huis Jay Carney.

''Als we onze burgers en bondgenoten willen beschermen, dan moeten we op deze veranderingen vooruitlopen en dat doen onze inlichtingendiensten goed'', aldus Carney.

President Barack Obama wil er wel voor zorgen dat geen informatie wordt verzameld ''omdat het kan'', maar alleen omdat het nodig is, aldus de woordvoerder. De VS overwegen meer openheid te geven over het vergaren van inlichtingen.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken