De zware zuidwesterstorm heeft niet alleen in Nederland voor problemen gezorgd. Ook Duitsland en Groot-Brittannië werden hard getroffen. De twee landen hadden in totaal elf doden te betreuren.

De storm teisterde met name het zuiden van Engeland en Wales. De hoogst gemeten windsnelheid was 159 kilometer per uur, op het eiland Wight.

Bij bijna 600.000 woningen in Groot-Brittannië viel de elektriciteit uit. Een deel van Engeland zit dinsdag nog altijd zonder stroom. In naar schatting 61.000 huizen kan het licht nog niet aan, meldt de BBC.

Energiemaatschappijen hebben in de nacht van maandag op dinsdag voor zeker 100.000 woningen wel de voorzieningen hersteld. 

Lucht- en spoorverkeer raakten verstoord. Meer dan honderd bomen kwamen terecht op de bovenleidingen van spoorlijnen.

Kent

Een 17-jarig meisje kwam in het graafschap Kent om het leven toen een boom op haar huis viel terwijl ze lag te slapen. In het graafschap Hertfordshire overleed een man doordat een boom zijn auto verpletterde.

In Londen kwamen een man en een vrouw om het leven door een gasexplosie die werd veroorzaakt door een omvallende boom. Dat gebeurde in een huis in Hounslow in het westen van de stad. Een 14-jarige jongen die zondag door een sterke windvlaag de zee in werd geslingerd, werd maandag nog steeds vermist.

Duitsland

De zware herfststorm die zondag en maandag over het noorden van Europa trok, kostte in Duitsland aan zeven mensen het leven.

De doden vielen in het verkeer, door omvallende bomen en een omvallende muur. Zo kwamen een automobilist en zijn jonge bijrijder in Gelsenkirchen om toen een boom op hun auto viel. Datzelfde lot trof een vrouw die op een provinciale weg bij Schortens in Nedersaksen reed.

Treinen

In Duitsland vielen treinen uit, vliegreizen werden afgelast en voor het wegverkeer in Sleeswijk-Holstein gold een weeralarm.

Op de luchthaven van Hamburg moesten passagiers lang wachten in gelande vliegtuigen omdat het te gevaarlijk was om uit te stappen. Op de hoogste berg in Noord-Duitsland, de Brocken in het Harzgebergte, werden windsnelheden van 162 kilometer per uur gemeten.

In het noordwesten van Frankrijk kwamen meer dan 75.000 huishoudens zonder stroom te zitten door schade aan elektriciteitskabels. De wind bereikte daar snelheden van meer dan 100 kilometer per uur. De storm eiste één leven in Frankrijk.

Later op de dag viel in Denemarken ook een dodelijk slachtoffer.