De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft twee plekken in Syrië die zij zou controleren als voorbereiding voor de vernietiging van chemische wapens niet kunnen bekijken. 

De organisatie meldde maandag dat ze klaar is met de controle van 21 van de 23 plekken die de OPCW was overeengekomen met Syrië.

''De twee resterende 'sites' konden uit veiligheidsoverwegingen niet worden bezocht'', verklaarde de organisatie, die eerder deze maand de Nobelprijs voor de Vrede won.

De plekken die de inspecteurs van de OPCW moeten bezoeken, liggen midden in gebieden waar nog volop wordt gevochten. Door de burgeroorlog in Syrië zijn in 2,5 jaar tijd al meer dan 100.000 mensen om het leven gekomen.

Onbruikbaar

De volgende deadline voor Syrië is vrijdag. Dan moeten alle productiefaciliteiten voor chemische wapens onbruikbaar zijn gemaakt. Ook moeten alle installaties worden vernietigd waarmee munitie met chemische wapens kan worden gevuld.

Vernietiging van de Syrische chemische wapens onder toezicht van de OPCW is een cruciaal onderdeel van een internationaal plan dat een Amerikaanse militaire interventie heeft helpen voorkomen.

Alle berichten over Syrië

Achtergronden: Overzicht van het Amerikaans-Russische akkoord

VS ruimen al jaren chemische wapens l Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin