Iedereen is welkom bij de Winterspelen in de Russische badplaats Sotsji, ''ongeacht nationaliteit, ras of seksuele oriëntatie''.

Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin maandag gezegd tegen het hoofd van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach. Poetin reageerde daarmee op de kritiek die Rusland krijgt over de steeds strengere regelgeving tegen homoseksuelen.

''We doen al het mogelijke, zowel de organisatie als onze atleten en fans, om deelnemers en gasten zich op hun gemak te laten voelen in Sotsji'', zei Poetin.

Rusland heeft een wet aangenomen die ''homoseksuele propaganda'' gericht op kinderen verbiedt. Dat leverde Poetin scherpe kritiek op uit het Westen, waar de wet discriminerend wordt genoemd.

Bach is vol lof over de Russische voorbereidingen op de Winterspelen van Sotsji. Dat zei de nieuwe voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maandag tijdens een inspectiebezoek samen met de Russische president Vladimir Poetin.

Ontsierd

Rusland investeert miljarden in het project dat moet aantonen hoe het land zich sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie heeft ontwikkeld. ''We zijn er volledig van overtuigd dat de Spelen van een fantastisch niveau zullen zijn'', zei Bach met Poetin naast zich.

''We zijn dankbaar voor de geweldige samenwerking die hier is ontstaan. Sotsji en de omgeving hebben een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. We zijn onder de indruk.'' Poetin liet weten dat er nog wel wat inspanningen nodig zijn, de komende drie maanden. ''Het overgrote deel van de accommodaties en voorzieningen zijn klaar, we moeten nu nog werken aan de afronding.'' 

Bij een vorig bezoek drong Poetin er bij officials nog op aan haast te maken met het wegwerken van fouten en vertragingen. De voorbereidingen werden ontsierd door kostenoverschrijdingen en vertragingen terwijl er kritiek kwam van mensenrechtenorganistaies over de behandeling van grotendeels buitenlandse arbeiders bij de grote bouwprojecten.

Uitgebuit

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) riep Bach maandag op nadrukkelijk stelling te nemen tegen de mensenrechtenschendingen in Rusland die direct te maken zouden hebben met de voorbereidingen op Sotsji. "Het IOC zou Rusland moeten oproepen de wet in te trekken die lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders discrimineert'', stelt HRW.

De organisatie zegt te kunnen aantonen dat Rusland bouwvakkers heeft uitgebuit die werkten aan de bouw van de accommodaties van de Winterspelen. Zij zouden ook illegaal zijn vastgezet of zijn gedeporteerd.

Ook zouden mensen uit hun huis zijn gezet zonder afdoende compensatie om de accommodaties te kunnen bouwen. Daarnaast zouden journalisten zijn bedreigd en zouden critici van de voorbereidingen op de Winterspelen de mond zijn gesnoerd.