De gesprekken tussen de Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken en het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) zijn maandag 'zinvol' verlopen. 

Dat heeft de onderminister, Abbas Araqchi, na afloop van het gesprek gezegd.

De ontmoeting tussen Araqchi en IAEA-chef Yukiya Amano was de eerste sinds in juni de gematigde Hassan Rohani tot president werd gekozen.

De twee mannen spraken over de inspecties die het IAEA wil uitvoeren op het omstreden Iraanse kernprogramma, die de afgelopen jaren zijn tegengehouden door Teheran.

Araqchi zei van tevoren tegen Amano dat Iran een ''nieuwe aanpak'' heeft in de onderhandelingen met het VN-agentschap, maar meldde geen details. ''We denken dat het tijd wordt voor een nieuwe aanpak om de vragen tussen Iran en het IAEA op te helderen en in de toekomst meer samen te werken om het vreedzame karakter van Irans kernprogramma te garanderen.''

Hervatten

Het IAEA wil de inspecties hervatten om zeker te weten dat het kernprogramma niet voor militaire doelen wordt aangewend. Hoewel Teheran verzekert alleen voor vreedzame doeleinden zoals energieopwekking uranium te verrijken, vreest de wereldgemeenschap dat het land eigenlijk kernwapens wil maken.

De gesprekken worden dinsdag voortgezet, meldde het agentschap.