De onderhandelaars van de Verenigde Naties en Iran moeten concrete vooruitgang boeken in de onderhandelingen over het atoomprogramma van het islamitische land. 

Dat heeft het hoofd van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA), Yukiya Amano, maandag gezegd aan het begin van de gesprekken.

Amano ontving maandag de Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Abbas Araqchi. De twee mannen spreken die dag over de inspecties die het IAEA wil uitvoeren op het omstreden Iraanse kernprogramma, die de afgelopen jaren zijn tegengehouden door Teheran.

Araqchi zei tegen Amano dat Iran een ''nieuwe aanpak'' heeft in de onderhandelingen met het VN-agentschap, maar meldde geen details.

Toekomst

''We denken dat het tijd wordt voor een nieuwe aanpak om de vragen tussen Iran en het IAEA op te helderen en in de toekomst meer samen te werken om het vreedzame karakter van Irans kernprogramma te garanderen'', aldus Amano.

Het IAEA wil de inspecties hervatten om zeker te weten dat het kernprogramma niet voor militaire doelen wordt aangewend. Hoewel Teheran verzekert alleen voor de opwekking van kernenergie uranium te verrijken, vreest de wereldgemeenschap dat het land eigenlijk kernwapens wil maken.