De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft in het geheim zestig miljoen Spaanse telefoongesprekken in één maand afgeluisterd.

Dat meldt de BBC maandag op basis van de Spaanse kranten El País en El Mundo.

De nieuwe onthullingen over de NSA zijn wederom afkomstig uit documenten van de voorvluchtige klokkenluider Edward Snowden.

In de documenten zouden telefoonnummers en locaties staan van zowel de beller als de ontvanger, maar geen informatie over de inhoud van de gesprekken.

Europese Unie

Momenteel reist een delegatie van de Europese Unie af naar Washington om de situatie rondom het spionageschandaal te bespreken.

De ambtenaren van de Commissie burgerlijke vrijheden zullen hier de leden van het congres aanspreken over verschillende voorvallen waarbij de NSA betrokken zou zijn, waaronder het afluisteren van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Het is nog onduidelijk hoe de controles uitgevoerd zijn.  Mogelijk is er informatie verzameld via glasvezelnetwerken of is er informatie gewonnen via gegevens van telecombedrijven. Andere opties worden niet uitgesloten.

Japan

Ook in Japan worden vraagtekens gezet bij de bedoelingen van de NSA. Volgens het Japanse persbureau Kyodo zou de Amerikaanse geheime dienst in 2011 aan de Japanse regering hulp hebben aangeboden voor het beschermen van persoonlijke gegevens van een glasvezelnetwerk.

In rapporten waarover het persbureau beschikt, wordt de conclusie getrokken dat de NSA de gegevens wilde gebruiken voor afluisterpraktijken.

Amerikaanse overheden hebben vooralsnog geen commentaar gegeven op de beschuldigingen.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken