De Zuid-Afrikaanse regering onderzoekt beschuldigingen van elektroschokken, gedwongen medicatie en ernstig geweld tegen gevangenen aan het adres van de Britse firma G4S.  

Het bedrijf runt een geprivatiseerde gevangenis in het land.

''We kleedden ze uit en besprenkelden ze met water, zodat de elektriciteit goed werkte. Sommigen verloren het bewustzijn. Dan gooiden we weer water over hen heen en deden het opnieuw'', vertelde een voormalig bewaker van de Mangaung-gevangenis de BBC.

Zijn verhaal is een van de tientallen getuigenissen over martelingen binnen de muren van de instelling, waar zware criminelen zitten opgesloten. De Universiteit van Johannesburg heeft soortgelijke verhalen van dertig gedetineerden en veertien bewakers verzameld.

Het bedrijf zelf stelt "geen bewijzen te hebben gezien''. Een woordvoerster van G4S ontkende dat het bedrijf "enige vorm van marteling of schokbehandeling'' toepast. Ook zouden medijnen alleen door onafhankelijk gekwalificeerd medisch personeel worden voorgeschreven.

Controle

De Zuid-Afrikaanse overheid heeft onlangs de controle over de gevangenis tijdelijk overgenomen. In eerste instantie stelde de regering alleen dat G4S "de controle was kwijtgeraakt".

Bewakers vertelden de BBC dat ze zelf ook regelmatig worden aangevallen door gevangenen. Personeel zou slachtoffer zijn geworden van verkrachtingen, steekpartijen en gijzeling. "We willen dat ze bang voor ons zijn'', lichtte de anonieme oud-bewaker toe. "Want er is te weinig personeel.''

Bekijk beelden uit de gevangenis (beelden kunnen als schokkend worden ervaren):