Tenminste twee mensen zijn maandag in het Verenigd Koninkrijk omgekomen als gevolg van de storm.

Dat meldt de BBC op basis van politieverklaringen.

Een 17-jarig meisje in Hever kwam om nadat een boom op de woning viel waarin zij lag te slapen. In Watford stierf een man van tussen de vijftig en zestig jaar toen een boom op zijn auto terechtkwam. Premier David Cameron heeft zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Mogelijk heeft de storm zondagmiddag nog een slachtoffer geëist: een 14-jarige jongen werd door een sterke wind in de zee geslingerd. Vanwege de slechte weersomstandigheden moest de kustwacht een zoekactie naar de jongen staken.

De Britse autoriteiten hebben waarschuwingen gegeven voor dertien locaties in het zuidwesten en zuidoosten van Engeland waar gevaar is voor overstromingen. Ongeveer 270 duizend huishoudens in Engeland en Wales zitten maandag zonder stroom, meldt de BBC.

Explosie

Door een gasexplosie in de buurt van Londen zijn drie huizen ingestort en twee andere beschadigd. De explosie had plaats nadat een boom was omgevallen door de storm. 

De drie mensen die in de panden waren, konden op tijd weg komen. Een oudere vrouw is naar het ziekenhuis gebracht.

Windstoten

In het zuiden van het Verenigd Koninkrijk heeft de overtrekkende storm al gezorgd voor windstoten van 159 kilometer per uur.

In Zuid-Wales zijn twee snelwegen in beide richtingen afgesloten. Luchthaven Heathrow in Londen heeft inmiddels al ongeveer 130 vluchten geschrapt.

Ook is vrijwel al het treinverkeer in het zuiden van het land stilgelegd. De Britse spoorwegen verklaarden dat er tenminste honderd omgevallen bomen op het spoor zijn aangetroffen. 

Groot-Brittannië vreest voor de ergste storm sinds The Great Storm uit 1987. Tijdens die storm waren er windstoten van bijna 200 kilometer per uur. Toen vielen er twintig doden en was er voor 1,5 miljard pond aan schade. 

Frankrijk

Ook in het noordwesten van Frankrijk zitten meer dan 75.000 huishoudens zonder stroom door schade aan elektriciteitskabels. De wind bereikte daar snelheden tot zo'n 140 kilometer per uur.

In België zijn in zowel Mechelen als Antwerpen de parken gesloten in verband met de storm. De Belgische brandweer heeft veel meldingen van stormschade gekregen.