Het Front voor de Overwinning (FPV) van de Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner heeft bij de parlementsverkiezingen van zondag in de vijf belangrijkste districten fors verloren. 

Het FPV lijkt nog wel de meerderheid te behouden in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Dat blijkt uit de eerste prognoses na het sluiten van de stembureaus. In de tussentijdse verkiezingen stonden de helft van de zetels in het Huis van Afgevaardigden (127) en een derde van de zetels in de Senaat (24) op het spel.

Volgens de prognoses heeft de linkse partij van de president verloren in de vier dichtstbevolkte districten en in de hoofdstad Buenos Aires. De centrumrechtse PRO won in Buenos Aires.

Tweede termijn

Fernández de Kirchner is bezig aan haar tweede termijn. Volgens de grondwet mag ze bij de presidentsverkiezingen van 2015 geen kandidaat zijn voor een derde termijn.

Om een derde termijn toch mogelijk te maken, zou een grondwetswijziging de steun moeten krijgen van een twee derde meerderheid in het Congres (de Senaat en het Huis van Afgevaardigden). Na de verkiezingen van zondag lijkt zo'n meerderheid voor de partij van de president onbereikbaar.