De Amerikaanse geheime dienst NSA ontkent dat de topman van de organisatie president Barack Obama in 2010 heeft geïnformeerd over het onderscheppen van berichten op de mobiele telefoon van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. 

Eerder had de Duitse krant Bild am Sonntag gemeld dat NSA-baas Keith Alexander Obama persoonlijk op de hoogte had gesteld van het bespioneren van de bondskanselier.

Een NSA-woordvoerster liet weten dat Alexander nooit met Obama over het afluisteren van Merkel heeft gesproken.

Volgens Bild am Sonntag had een NSA-bron informatie verstrekt over het contact tussen Alexander en Obama over Merkel. ''Obama heeft de actie niet stopgezet, maar door laten lopen'', zei de bron. Later zou het Witte Huis een uitgebreid dossier over Merkel hebben opgevraagd bij de dienst. 

Ambassade

Der Spiegel meldde zondag ook dat de Amerikaanse ambassade in Berlijn is gebruikt als basis van waaruit gesprekken werden afgeluisterd. 

''Onderzoek heeft geleid tot de conclusie dat de Amerikaanse diplomatieke missie in de Duitse hoofdstad niet alleen het stimuleren van de Duits-Amerikaanse vriendschap tot doel had. In tegendeel: het is een spionagenest'', schrijft het Duitse tijdschrift. 

''Vanaf het dak van de ambassade in Berlijn kan een speciale eenheid van de CIA en de NSA klaarblijkelijk een groot deel van het mobiele telefoonverkeer in het hoofdkwartier van de regering monitoren.''

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken