De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Braziliaanse president Dilma Rousseff hebben dit weekend een VN-resolutie voorbereid die de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens verder zou moeten uitbreiden.

Dat schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine zondag.

Met die resolutie willen ze de internationale gemeenschap beter beschermen tegen afluisterpraktijken zoals die van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

Volgens de krant hebben Duitse en Braziliaanse diplomaten dit weekend gewerkt aan de resolutie en men verwacht dat een meerderheid van de lidstaten van de Verenigde Naties het voorstel aan zal nemen.

De resolutie moet een aanvulling zijn op het Internationale Verdrag voor burgerzaken en politieke rechten. Dat verdrag is in het leven geroepen om "willekeurige of onwettige inmenging in privésferen of gezinsleven" te verbieden. Die rechten moeten volgens de twee landen worden uitgebreid naar het internet.

Verenigde Staten

In de tekst worden de Verenigde Staten niet bij naam genoemd, maar het is duidelijk dat berichten rondom het afluisterschandaal van de NSA de aanleiding zijn. Daaruit bleek dat de VS andere landen, inclusief bondgenoten, op grote schaal afluistert.

Resoluties die door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties worden aangenomen zijn over het algemeen  juridisch niet bindend zoals resoluties binnen de Veiligheidsraad. Toch is het initiatief van Duitsland en Brazilië van hoge symbolische waarde aangezien het twee grote bondgenoten van de VS zijn.

Woedend

Zowel Merkel als Rousseff zijn woedend over de afluisterpraktijken van de NSA. Merkel riep de Amerikaanse ambassadeur op het matje toen bleek dat haar telefoon al jaren werd afgeluisterd en Roussef annuleerde onlangs een staatsbezoek naar de VS vanwege de afluisterberichten.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken