Greenpeaceactivist Frank Hewetson heeft in een brief aan de Britse krant The Independent on Sunday geschreven over het leven in de gevangenis in Moermansk, Rusland. 

In de brief vertelt hij over het eten dat hij voorgeschoteld kreeg. In de lunch is ''ergens wel een aardappel te vinden. De truc is om de deeltjes vlees eruit te vissen en vast te stellen dat het echt om vlees gaat alvorens het te consumeren. Het is vaak wijs ze niet op te eten''.

Ook schrijft hij over de schoonmaakploeg die zijn cel om 7 uur 's ochtends komt schoonmaken ''maar de kamer vaak viezer achterlaat dan toen ze kwamen''. 

Hij opent zijn brief met een beschrijving van het noordpoolgebied. ''Mijn observaties zijn enigszins beperkt tot een muur van negen meter hoog, rollen prikkeldraad, een hondenhek, een wachttoren en meer prikkeldraad.''

Het onder Nederlandse vlag varende schip Arctic Sunrise werd in september opgebracht door de Russische autoriteiten na een protestactie bij een boorplatform van Gazprom in de Petsjorazee. De opvarenden werden eerst beschuldigd van piraterij, maar sinds kort van vandalisme. Daar staat in Rusland maximaal zeven jaar gevangenisstraf op.

Frans Timmermans is naar het zeerechttribunaal gestapt. De zaak dient 6 november. Rusland heeft echter al laten weten niet mee te werken. 

Overzicht: Zaak Greenpeace-schip in Rusland

Achtergrond: Timmermans hekelt 'emotionele' Russische politiek