De Amerikaanse president Barack Obama was sinds 2010 op de hoogte van het afluisteren van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. 

Dat heeft een hooggeplaatste bron binnen de veiligheidsdienst NSA gezegd tegen de Duitse krant Bild am Sonntag, meldt de krant in de nacht van zaterdag op zondag.

Chef Keith Alexander van de NSA zou president Barack Obama in 2010 persoonlijk op de hoogte hebben gesteld over het afluisteren van Merkel.

''Obama heeft de actie niet stopgezet, maar door laten lopen'', zei de bron. Later zou het Witte Huis een uitgebreid dossier over Merkel hebben opgevraagd bij de dienst.

Alles weten

Zaterdag werd bekend dat het mobiele telefoonverkeer van de Duitse bondskanselier al zo'n tien jaar lang door de NSA wordt afgeluisterd. Obama zou volgens veiligheidsadviseur Susan Rice daar niet van op de hoogte zijn, meldde The New York Times.

Maar volgens de bronnen van Bild, de grootste Duitse krant, wilde Obama ''alles weten'' over Merkel. ''Wie is die vrouw?'' zo zou hij hebben gevraagd.

De geheime dienst NSA zou op initiatief van Obama zelfs de afluisteractiviteiten tegen Merkel hebben versterkt. De resultaten gingen rechtstreeks naar het Witte Huis en werden niet, zoals anders gebruikelijk, eerst door de geheime dienst geanalyseerd, aldus Bild.

Excuses

Uit een enquête blijkt dat drie op de vier Duitsers willen dat de Verenigde Staten excuses aanbieden. De enquête van het onderzoeksinstituut Emnid, is uitgevoerd in opdracht van het dagblad Bild am Sonntag.

Daarnaast is 60 procent van de ondervraagden van mening dat de relatie tussen Duitsland en de VS zeer ernstig of ernstig is beschadigd. Een kleine 30 procent van de Duitsers wil dat de Europese Unie onderhandelingen over een vrijhandelszone met de VS stop zet. Aan het onderzoek hebben 500 Duitsers meegewerkt.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken