De sociaaldemocratische CSSD heeft bij de vrijdag en zaterdag in Tsjechië gehouden parlementsverkiezingen een kleine overwinning geboekt.

Volgens de voorlopige officiële resultaten gebeurde dat met 20,5 procent van de stemmen. Dat was veel minder dan vooraf verwacht.

Uit onvrede over de uitslag hebben de sociaaldemocraten hun leider en kandidaat voor het premierschap, Bohuslav Sobotka, opgeroepen om te vertrekken. 20 leden van het bestuur stemden voor die oproep, 13 anderen stemden tegen. Sobotka weigert echter te vertrekken.

Hij liet weten dat hij het slachtoffer is van een samenzwering van zijn rivaal Zeman en plaatsvervangend voorzitter Michal Hasek.

Praten

De sociaaldemocraten willen voor het vormen van een regering gaan praten met de grote winnaar van de stembusgang, de nieuwe protestpartij ANO van miljardair Andrej Babis. ANO komt voor het eerst in het parlement met bijna 19 procent van de stemmen.

De communisten zijn de derde partij en kunnen rekenen op bijna 15 procent. De Burgerdemocraten leverden veel stemmen in. Zij haalden 7,7 procent, dat was in 2010 nog 20,2 procent. Ongeveer 59 procent van de stemgerechtigden heeft daadwerkelijk gestemd.

Door de kleine verschillen lijkt de formatie van een regering grote problemen op te gaan leveren.