Ex-premier Silvio Berlusconi van Italië heeft vrijdagavond zijn partij Forza Italia opnieuw opgericht. Dat gebeurde direct nadat de partij Volk van de Vrijheid officieel was ontbonden. 

Forza Italia was het vehikel waarmee de mediamagnaat zichzelf twintig jaar geleden in het centrum van de macht lanceerde.

De heroprichting van Forza Italia is niet bij alle centrumrechtse politci goed gevallen, hoewel Berlusconi aangaf dat de partij, net als Volk van de Vrijheid, de coalitieregering met de centrumlinkse premier Enrico Letta zal blijven steunen en dus geen bedreiging vormt voor de toch al wankele politieke stabiliteit. Forza Italia kiest op 8 december een partijleider, zei hij.

Het lijkt echter een teken aan de wand dat de vijf partijgenoten van Berlusconi in het kabinet bij de plechtigheid verstek lieten gaan. Zo was vicepremier Angelino Alfano, die vorige maand binnen de partij een opstand tegen Berlusconi leidde, niet aanwezig. Onder druk van de vijf ministers moest Berlusconi in september terugkomen op zijn beslissing om de regering te laten vallen.

Berlusconi, veroordeeld wegens belastingfraude, verliest mogelijk zijn parlementszetel. Daarover moet de Senaat nog een beslissing nemen.