Het aantal Nederlanders dat zich mengt in de strijd in Syrië, stijgt nog altijd. Dat bevestigde een woordvoerster van de inlichtingendienst AIVD zaterdag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

''We houden het al maanden op vijftig tot honderd personen, maar we herkennen de trend dat het aantal licht oploopt'', aldus de woordvoerster. Ook blijkt het aantal vrouwen dat zich bijvoorbeeld bij haar man wil voegen, wat op te lopen.

De Telegraaf berichtte zaterdag ook dat Nederlandse Syriëgangers betrokken zijn bij executies en onthoofdingen. Daar doet de AIVD geen mededelingen over.

Duitsland

Duitsland telt minstens 210 Syrië-gangers, maar vermoedelijk veel meer. Zeker vijftig van hen zijn inmiddels weer terug in Duitsland en vijftien van hen hebben meegevochten in de burgeroorlog en vechtervaring opgedaan. Dat zegt Hans-Georg Maassen, het hoofd van de Duitse binnenlandse inlichtingendienst zaterdag. 

Volgens Maassen zijn tien uit Duitsland afkomstige strijders in Syrië gesneuveld. 

Hij benadrukte dat de jihadisten die terugkomen naar Duitsland in staat zijn tot 'ernstige gewelddaden' en betoogde dat deze mensen 'nauwlettend in de gaten gehouden moeten worden'. 

Maassen sprak zaterdag met het persbureau dpa.

Alle berichten over Syrië