Mede door een getuigenis van de Nederlandse DNA-analist Richard Eikelenboom is een Amerikaanse oud-politieman vrijgekomen, nadat hij 13 jaar in de gevangenis had gezeten.

De 49-jarige David Camm uit de staat Indiana was tot levenslang veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en twee jonge kinderen.

Camm is in hoger beroep vrijgesproken. De jury nam dat besluit voor een groot deel op basis van de getuigenis van Eikelenboom, aldus de lokale krant Indiana Daily Student.

Op basis van een nog vrij nieuwe methode van DNA-onderzoek toonde de Nederlander aan dat op de kleding van de vrouw en de dochter van Camm DNA van een tweede verdachte zat.

Celstraf

Die tweede verdachte heeft een uitgebreid strafblad en is daarvoor tot 225 jaar celstraf veroordeeld. Hij beweert dat hij het wapen heeft geleverd waarmee Camm zijn vrouw en zijn zoon en dochter zou hebben vermoord.

Een advocate van Camm noemde dat in de rechtszaal een absurde bewering. Ze zei dat er geen enkele reden voor haar cliënt was om een vuurwapen te kopen bij iemand die 11 keer is veroordeeld.

Camm had ook een alibi. Hij speelde op de avond van de moord een partij basketbal. Zijn medespelers hebben dat bevestigd.

Na de uitspraak van de jury donderdag zei de vader van Camm dat hij altijd in de onschuld van zijn zoon had geloofd.