De Braziliaanse politie heeft vrijdagavond laat circa 80 mensen aangehouden bij rellen in de miljoenenstad São Paulo. Dat heeft een politiewoordvoerder zaterdag tegen de krant Folha de São Paulo gezegd.

Circa 3000 mensen waren de straat opgegaan om tegen de hoge prijzen in het openbaar vervoer te protesteren. De actievoerders willen dat reizen met het openbaar gratis wordt.

Een groep gemaskerde relschoppers richtte tijdens de betoging vernielingen aan in het centrum van São Paulo. Ze staken onder meer een bus in brand en vernielden kaartjesautomaten. 

 Een politieagent raakte gewond door een steen, die door een betoger was gegooid. De politie gebruikte traangas en de wapenstok om de menigte uiteen te drijven.

Juni

In juni dit jaar waren er in São Paulo ook al betogingen tegen de prijzen voor het openbaar vervoer. Die protesten verspreidden zich naar Rio de Janeiro en andere grote steden.

Eerder deze maand kaapten anarchisten een betoging van duizenden leraren voor hogere lonen. De anarchisten staken banken en andere gebouwen in brand. De autoriteiten in Brazilië maken zich grote zorgen over de straatprotesten. Ze willen voorkomen dat het dure WK-voetbal in 2014 een mikpunt van betogers wordt