De aanklagers zijn het niet eens met de beslissing van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag dat de Keniaanse president Uhuru Kenyatta niet altijd aanwezig hoeft te zijn bij zijn proces.

De aanklagers maakten vrijdag bekend de rechters van het hof in Den Haag te zullen vragen het besluit ''te heroverwegen".

Anders willen de aanklagers de mogelijkheid krijgen in beroep te gaan tegen de beslissing.

Het begin van het proces tegen Kenyatta wegens misdaden tegen de menselijkheid staat gepland op 12 november. De Keniaanse president had een verzoek ingediend om niet steeds aanwezig te hoeven zijn. Daar werd een week geleden gehoor aan gegeven.

Ruto

De rechters van het hof in Den Haag bepaalden vrijdag ook dat per zitting zal worden bekeken of de Keniaanse vicepresident William Ruto daarbij aanwezig moet zijn. De rechters benadrukten dat het 'missen' van zittingen geen regel moeten worden: het mag alleen gebeuren als dat strikt noodzakelijk is. 

En voordat de vicepresident toestemming krijgt om weg te blijven, moet eerst zijn gekeken of een procesdag bijvoorbeeld uitgesteld kan worden. Tot slot mag eventuele afwezigheid er niet toe leiden dat Ruto's rechten worden geschonden.

De vicepresident wil in Kenia kunnen blijven om daar zijn werk te doen. Als het aan Ruto ligt, zou hij alleen komen opdagen op de openingsdag, de slotzitting en de hoorzittingen waarin slachtoffers aan het woord komen. Het ICC beschuldigt hem van medeverantwoordelijkheid voor een golf van etnisch geweld. Die brak los in door stammen betwiste gebieden na omstreden presidentsverkiezingen van eind 2007.

Kritiek

De Afrikaanse Unie uitte onlangs stevige kritiek op het ICC, omdat het hof alleen Afrikanen vervolgt. Afrikaanse leiders vinden dat staatshoofden pas mogen worden berecht door het ICC als zij uit hun functie zijn. Zij eisen dan ook uitstel van het proces tegen Kenyatta, dat in november begint. Een alternatief zou een proces dichter bij huis zijn, aldus de unie.