De Verenigde Naties willen dat er een einde komt aan de intimidatie van Verene Shepherd, die in het nieuws kwam door haar oproep om het Nederlandse Sinterklaasfeest af te schaffen. 

Dat heeft de VN verklaard op het eigen blog.

"Hoewel er stevig wordt gedebatteerd over deze door onafhankelijke deskundigen aangekaarte discussie, moeten deze personen niet worden aangevallen op hun persoonlijk integriteit. Dit gebeurt nu in de vorm van pesterijen en intimidatie", luidt de verklaring.

Professor Verene Shepherd is voorzitter van de VN Working Group on People of African Descent. Ze pleitte dinsdag in gesprek met Eenvandaag voor het afschaffen van het Sinterklaasfeest.

"De werkgroep kan niet begrijpen waarom Nederlanders niet inzien dat dit een stap terug is naar de slavernij", zei Shepherd. "Als ik, als zwart persoon, in Nederland zou wonen, zou ik bezwaar hebben."

De VN verklaart veel vragen en commentaren te hebben gehad over de rol van Shepherd. "Deze speciale experts op het gebied van mensenrechten werken op vrijwillige basis", reageert de VN. "Ze zijn geen personeel van de VN en ontvangen geen salaris."

Zorguitingen

Volgens de VN brengen experts als Shepherd mensenrechtenkwesties onder de aandacht van het publiek en de overheden van het land waar ze spelen.

"Recent hebben vier van deze experts een brief gestuurd naar de Nederlandse overheid, waarin duidelijk werd gemaakt dat ze van verschillende mensen zorguitingen hebben ontvangen over Zwarte Piet", stelt de VN.

"Volgens deze mensen beeldt Zwarte Piet een stereotype uit van Afrikanen of mensen van Afrikaanse origine als tweederangsburgers, waarmee raciale verschillen worden aangehaald. 

De experts vroegen zich volgens de VN ook af of de Nederlandse overheid het Sinterklaasfeest wil aandragen voor de cultuurerfgoedlijst van Unesco.

'VN-onderzoeker sprak op persoonlijke titel'