Spanje heeft de Amerikaanse ambassadeur vrijdag op het matje geroepen omdat de VS leden van de Spaanse regering zouden hebben bespioneerd. 

De spionagepraktijken door de Amerikaanse geheime dienst NSA zouden blijken uit documenten van de klokkenluider Edward Snowden.

''We hebben nog geen bewijs dat Spanje is afgeluisterd, maar we roepen de ambassadeur bij ons om informatie te delen'', zei de Spaanse premier Mariano Rajoy vrijdag op de EU-top in Brussel.

Volgens de Spaanse krant El País hebben de Amerikanen niet alleen op grote schaal internet- en telefoonverkeer in de gaten gehouden, maar mogelijk ook regeringsleden.

Als dat inderdaad het geval is, dan zou dat volgens de Spaanse regering niet gebeurd zijn bij het huidige kabinet van premier Rajoy, maar bij zijn voorganger José Luis Rodríguez Zapatero.

Aan de reeks onthullingen over Amerikaanse spionage lijkt geen einde te komen. Deze week reageerden ook Frankrijk, Duitsland en Italië boos op onthullingen in media dat de Amerikanen burgers en politici in de gaten hebben gehouden.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken