De Duitse politie heeft vrijdagmorgen een einde gemaakt aan een gijzeling in een snackbar in Freiburg. Een 36-jarige man hield daar sinds donderdagavond 12 mensen vast. Hij is aangehouden.

Na een nacht van onderhandelingen en arrestatiegeruchten viel een speciale eenheid vrijdagochtend de snackbar binnen.

De dader had 's avonds de politie gebeld met de mededeling dat hij zichzelf ging opblazen. Hij zou brandbare vloeistoffen bij zich hebben gedragen. De gijzelaars waren volgens de politie familieleden en kennissen van de dader. Er waren vermoedelijk ook kinderen bij.

Tientallen agenten, medici en speciale eenheden waren de hele nacht ter plaatse.

Bekende

De dader is een bekende van de autoriteiten: hij heeft een strafblad wegens overtredingen van drugs- en wapenwetgeving.

Volgens de politie had hij donderdag opnieuw voor de rechter moeten verschijnen vanwege een drugsdelict, maar kwam hij niet opdagen. De man belde zelf de politie vanuit de snackbar.

De gijzelnemer bevond zich volgens de politie in een ''emotionele uitzonderingstoestand''. Hij gedroeg zich agressief tegenover de onderhandelaars met wie hij telefonisch contact had. Over zijn beweegredenen is nog niets duidelijk.

Verwarring

Vrijdagmorgen vroeg was verwarring ontstaan over het mogelijke einde van de gijzeling. Rond 7.00 uur was bekendgemaakt dat de politie iemand in de snackbar had aangehouden, maar dat bericht werd later ontkracht.

De persoon in kwestie was ''uit voorzorg met handboeien'' het pand uit begeleid, maar niet gearresteerd, zei de politie toen. Even na 9.00 uur werd duidelijk dat de gijzeling na de aanhouding van de dader echt voorbij was.