De gevallen Chinese politicus Bo Xilai heeft het hoger beroep in zijn zaak verloren. 

Een gerechtshof in het oosten van China oordeelde vrijdag net als een lagere rechtbank dat hij levenslang de gevangenis in moet wegens corruptie en machtsmisbruik.

Bo (64) was tot vorig jaar partijleider in de stad en provincie Chongqing en werd gezien als de rijzende ster van de heersende Communistische Partij. Hij zou onder meer voor omgerekend miljoenen euro's aan steekpenningen hebben aangenomen. De politicus houdt vol dat hij valselijk is beschuldigd.

Op 22 september werd hij door de rechtbank in Jinan echter schuldig bevonden. ''Bo Xilai was een dienaar van de staat, die zijn macht misbruikte en zo het land en de mensen enorme schade toebracht", sprak de rechtbank toen. 

Weinig kans

Bo's hoger beroep had vooraf al weinig kans van slagen. De Chinese hoven worden namelijk gecontroleerd door de Communistische Partij, die hem al geruime tijd als schuldig ziet.

Volgens staatsmedia kan Bo nergens anders opnieuw in beroep gaan. China kent nog één allerhoogste hof, maar dat zou zich alleen over de zaak kunnen buigen indien de politicus ter dood veroordeeld was.

Bo gaat terug naar de Qincheng-gevangenis net boven Peking, een cellencomplex vol veroordeelde elite. Hoogstwaarschijnlijk zal hij nooit meer in het openbaar worden gezien, hoewel de kans bestaat dat hij om gezondheidsredenen op een dag vrij komt.

Vrouw

Een van de getuigen in de zaak was Gu Kailai, de ex-vrouw van Bo Xilai. Zij zit in de gevangenis voor de moord op de Britse zakenman Neil Heywood. Kailai kreeg een 'voorwaardelijke doodstraf' voor het vergiftigen van de Brit, met wie ze een zakelijk geschil had. Vermoedelijk betekent die straf in de praktijk levenslang.

Bo zou volgens zijn vrouw goed op de hoogte zijn van het oversluizen van het geld om de extravagante levensstijl van zijn vrouw en zoon te financieren. De politicus noemt zijn vrouw ''gestoord'' en volgens hem is de verklaring van zijn vrouw een wanhopige poging om strafvermindering te krijgen.

Verantwoordelijk

Het schandaal rond Bo Xilai geldt als een van de grootste corruptiezaken van de afgelopen decennia in China. De politicus heeft overigens wel toegegeven dat hij ''enige verantwoordelijk draagt'' voor het feit dat omgerekend 600.000 euro aan overheidsgeld naar een bankrekening van zijn vrouw verdween. Dat kwam volgens hem door een slordigheid.