Een 36-jarige man houdt sinds donderdagavond 12 mensen gegijzeld in de Zuid-Duitse stad Freiburg. Hij zit met zijn slachtoffers verschanst in een snackbar. 

De politie heeft de gijzelnemer na een nacht onderhandelen nog altijd niet zover gekregen dat hij zich overgeeft.

Volgens de politie is de man omringd door zijn eigen familieleden en kennissen. Er zouden mogelijk ook kinderen bij zijn. De politie gaat ervan uit dat de man gewapend en gevaarlijk is. Hij heeft brandbare vloeistoffen bij zich en dreigt zichzelf daarmee op te blazen.

Naar inschatting van de politie verkeert de man in een ''emotionele uitzonderingstoestand''. Hij gedraagt zich agressief tegenover de onderhandelaars van de politie met wie hij telefonisch contact heeft. Over zijn beweegredenen is nog niets duidelijk.

Strafblad

Het valt volgens de politie niet helemaal uit te sluiten dat de familieleden vrijwillig bij hem blijven, bijvoorbeeld om te voorkomen dat hij zichzelf iets aandoet.

De gijzelnemer is een bekende van de autoriteiten: hij heeft een strafblad wegens overtreding van drugs- en wapenwetgeving. Volgens de politie had hij donderdag opnieuw voor de rechter moeten verschijnen vanwege een drugsdelict, maar kwam hij niet opdagen. De man belde zelf de politie vanuit de snackbar.

Tientallen agenten, medici en speciale eenheden zijn ter plaatse. Ze bereiden zich op alle mogelijke scenario's voor, maar hopen op een vreedzame oplossing.