De Amerikaanse geheime dienst NSA liet ook de regering van Italië afluisteren. De VS werkten daarbij samen met de Britse inlichtingendienst GCHQ. 

Dit heeft Glenn Greenwald, de Amerikaanse journalist die samenwerkt met klokkenluider Edward Snowden, gezegd tegen het Italiaanse weekblad L'Espresso.

Dat komt vrijdag met een uitgebreide beschrijving van de Amerikaanse spionageactiviteiten in Italië. Daaruit blijkt volgens een voorpublicatie dat de VS zich niet alleen bezighouden met terrorismebestrijding, zoals Washington officieel zegt. De spionageactiviteiten zijn erop gericht achter "de politieke intenties van buitenlandse regeringen" te komen.

Ook bespioneren de Britten "legitieme handelscontacten van Italiaanse bedrijven in de Arabische wereld". Daar kan de Britse concurrentie haar voordeel mee doen.

De Italiaanse premier Enrico Letta noemde de vermeende spionagepraktijken donderdag "onvoorstelbaar en onaanvaardbaar". De afgelopen dagen wekten berichten over Amerikaanse spionagepraktijken ook al de woede van Frankrijk en Duitsland.