De brief die Greenpeace naar aanleiding van de affaire met de Arctic Sunrise schreef aan bestuursvoorzitter Peter Voser van Shell, is ''een doorzichtige poging van de milieuorganisatie om ons erbij te betrekken".

Dat zegt een woordvoerder van het concern donderdag.

Greenpeace verzocht de Zwitser Voser de overeenkomst met het Russische staatsoliebedrijf Gazprom die voorziet in het gezamenlijk naar olie boren in het Noordpoolgebied, te verbreken.

''Wij hebben niets met de gebeurtenissen in Rusland te maken, nul komma nul procent", aldus de woordvoerder. Het concern neemt dan ook afstand van het gebeuren, dat hij beschouwt als een zaak van de Russische autoriteiten en Greenpeace.

Reactie

Of er een reactie van de bestuursvoorzitter naar de milieuorganisatie gaat, kon de woordvoerder nog niet zeggen. Greenpeace had donderdag nog geen antwoord van of namens Voser ontvangen, meldde een woordvoerster.

Shell en Gazprom tekenden juist tijdens het Nederland-Ruslandjaar een contract dat voorziet in exploratie van het arctisch gebied. De twee bedrijven boorden eerder samen in de Zee van Ochotsk bij het eiland Sachalin naar olie en gas.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) claimde onlangs dat Gazprom en Shell nieuwe boringen in dat gebied hebben opgeschort. De hoge lasten die horen bij ijsbestendige boorplatforms, zouden daarvoor de reden zijn. Shell reageert niet op die bewering van het WNF.