In Duitsland heeft de politiek van diverse kanten verontwaardigd gereageerd op het nieuws dat Amerikaanse geheime diensten mogelijk de telefoon van bondskanselier Angela Merkel hebben afgeluisterd.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, heeft inmiddels de ambassadeur van de VS ontboden, meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) donderdag.

"We zullen de ambassadeur duidelijk uitleggen welke positie de Duitse regering inneemt", zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken tegen de FAZ.

IT-specialisten van een Duitse overheidsdienst bevestigen dat er een toegang tot de mobiele telefoon van Merkel is geforceerd, schrijft de krant verder.

Volgens de FAZ zou het gaan om de telefoon die Merkel als CDU-partijvoorzitter gebruikt. Hiermee zou Merkel echter ook gesprekken voeren die niets met de partij te maken hebben. Het zou niet gaan om de mobiele telefoon die zij als kanselier gebruikt. Deze telefoon zou zwaarder zijn beveiligd.

'Ernstig'

''Als dit waar is wat we nu horen, is dat werkelijk ernstig'', reageerde de Duitse minister van Defensie Thomas de Maizière donderdag voor de Duitse televisie.

De Amerikanen zijn volgens hem de beste vrienden van Duitsland, maar ''dit gaat zo niet''. Woensdag werd via weekblad Der Spiegel bekend dat de de mobiele privételefoon van Merkel mogelijk jarenlang is afgeluisterd.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich (CSU) noemt het mogelijk afluisteren ''een vertrouwensbreuk''. Hij zei dat donderdag in Duitse media.

Merkel belde woensdagavond met de Amerikaanse president Barack Obama om hem duidelijk te maken dat ze dat ''volstrekt onaanvaardbaar'' vindt. 

Volgens deDuitse krant Die Welt heeft de NSA naar alle waarschijnlijkheid de oude Nokia van Merkel afgeluisterd. De Duitse bondskanselier gebruikte die telefoon van 2009 tot juli dit jaar.  Sindsdien heeft zij een aangepaste Blackberry die beter tegen spionageaanvallen is beveiligd.

Hard bewijs voor het jarenlange afluisteren is niet gevonden, wel een sterke verdenking. Zo staat het oude mobiele nummer van Merkel in NSA-documenten die in handen zijn van klokkenluider Edward Snowden.

Obama

Obama reageerde volgens een woordvoerder woensdag met de verzekering dat ''de Verenigde Staten haar communicatie niet monitoren en ook niet zullen monitoren''.

De voorzitter van de parlementscommissie die toeziet op de Duitse geheime diensten, de SPD'er Thomas Oppermann, eist een diepgaand onderzoek. Hij sprak van een ''vertrouwensbreuk'' mocht de spionage daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.

De fractievoorzitter van die Linken, Gregor Gysi, sprak van ''brutaliteit van de Amerikanen'' die moet worden gestopt. ''Amerika is geen macht die de wereld bezit.''

Verontwaardigd 

De Groenen zijn weer verontwaardigd dat Merkel nu wel in actie komt, maar eerder lauw reageerde op de beschuldigingen dat ook Duits telefoon- en internetverkeer in de gaten werd gehouden door de Amerikaanse geheime dienst NSA.

''Nu het om de vertrouwelijkheid van de communicatie van de kanselier gaat, belt Merkel verontwaardigd de Amerikaanse president'', aldus de partij.

Sigmar Gabriel, de leider van de sociaaldemocraten, kan zich maar lastig voorstellen dat Duitsland vrijhandelsafspraken met de Verenigde Staten maakt indien de rechten en privacy van burgers daadwerkelijk geschonden worden, zo zei hij donderdag.

Rutte

Premier Mark Rutte heeft geen aanwijzingen dat hij wordt afgeluisterd, vertelde hij donderdag in Brussel.

''Ik weet niet zeker of ik word afgeluisterd, maar ik heb geen aanwijzingen'', aldus de premier. Hij benadrukte dat het ''zeer ernstig'' is als de Amerikanen inderdaad de telefoon van Merkel aftappen. ''Dit veroordeel ik scherp als het waar is.''

Rutte benadrukte dat eerst alle feiten op tafel moeten liggen rond de mogelijke afluisterpraktijken door de Amerikaanse geheime dienst NSA. ''Eerst de feiten, dan verstandige vervolgstappen zetten'', aldus Rutte. ''Juist onder bondgenoten is het belangrijk om precies te weten wat er aan de hand is.''

Europa doet nu onderzoek naar de vermeende afluisterpraktijken van de NSA. Ook Nederland heeft hierover contact met de Amerikanen, aldus de premier. Er wordt niet specifiek onderzoek gedaan naar de vraag of de premier ook is afgetapt.

EU-Top

De affaire om afluisterschandalen door de Amerikaanse geheime dienst NSA komt zeer waarschijnlijk ter sprake op de EU-top die donderdagmiddag in Brussel begint. Dat zei de president van Litouwen, Dalia Grybauskaite. Litouwen is voorzitter van de Europese Raad.

''Ik denk dat wij daarover in de raad zullen discussiëren'', aldus de president op een persconferentie.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken