Een vliegtuig dat betrokken was bij de bestrijding van de bosbranden in Australië is donderdag neergestort. Voor het leven van de piloot, die alleen in het vliegtuig zat, wordt gevreesd. 

Hulpdiensten hadden na de crash grote moeite om het wrak te bereiken.

Vermoedelijk brak een vleugel van het toestel af, meldden Australische media. Het gaat om een M-18 Dromader, een klein vliegtuig dat vaak gebruikt wordt om akkers te besproeien maar ook aangepast kan worden zodat het bij natuurbranden kan worden ingezet.

Vanwege de harde wind moest een reddingshelikopter zijn missie afbreken. Het vliegtuig stortte neer op zo'n 40 kilometer van het plaatsje Ulladulla, ruim 200 kilometer ten zuiden van Sydney. Na de crash vatte het vliegtuig vlam.

Nieuwe brand

Daardoor ontstond volgens The Sydney Morning Herald ter plaatse een nieuwe bosbrand, wat het reddingswerk verder bemoeilijkte.

In de deelstaat New South Wales woeden in totaal nog 55 branden. Daarvan zijn er twintig nog niet onder controle.

Brandstichting

De Australische krant meldde donderdagmorgen dat twee 8-jarige jongens woensdagavond hebben geprobeerd brand te stichten in een bos vlak bij Sydney.

De jongens hadden benzine over gedroogd gras en gedroogde bladeren gegoten, maar omdat hun aansteker kapot was lukte het niet om het vuur te ontsteken. Een omstander zag waar de jongens mee bezig waren en belde de politie.

Het tweetal werd enkele straten verderop gearresteerd, maar is later na een boze preek van de brandweer weer thuisgebracht. Brandweerfunctionaris Shane Fitzsimmons liet weten de actie ''erg teleurstellend'' te vinden. ''Maar wie jong is, begrijpt de consequenties van zijn daden niet.''