De Noorse binnenlandse veiligheidsdienst PST heeft meer dan drie jaar geleden geprobeerd te voorkomen dat een van de mogelijke schutters bij een aanval op een winkelcentrum in Kenia zich aansloot bij Somalische militanten.

Dat heeft de chef van de veiligheidsdienst, Marie Benedicte Bjørnland, woensdag in een interview gezegd.

Het gaat om de 23-jarige Somaliër Hassan Abdi Dhuhulow, die met zijn familie in 1999 naar Noorwegen verhuisde.

Noorse autoriteiten wilden vooralsnog niet zeggen of de man in Noorwegen bekend was, maar volgens Bjørnland was hij volop in beeld. Er zou zelfs getracht zijn te voorkomen dat hij als jihadstrijder naar Afrika vertrok.

Energie

"We hebben meerdere keren met hem gesproken voordat hij Noorwegen meer dan drie jaar geleden verliet", vertelde Bjørnland op het PST-hoofdkwartier in Oslo.

"Overduidelijk zijn we daar niet in geslaagd, maar we hebben tamelijk veel energie gestoken in een poging dat te voorkomen."

Nairobi

Bij de vierdaagse belegering van het winkelcentrum Westgate in hoofdstad Nairobi kwamen in september bijna zeventig mensen om het leven.

De Somalische terreurbeweging al-Shabaab heeft de aanval opgeëist. Veel is nog onduidelijk, zoals waarom het winkelcentrum grotendeels instortte. Of Dhuhulow bij de aanval om het leven is gekomen is evenmin zeker.

Achtergrond al-Shabaab l Alles over de terreuractie in Nairobi