De FBI doet onderzoek naar een mogelijke Russische spion die geprobeerd zou hebben jonge Amerikanen te rekruteren. 

Het gaat om een in de Verenigde Staten gevestigde directeur van een door de Russische overheid gerund cultureel uitwisselingsprogramma. Dat heeft een beambte van een Amerikaanse inlichtingendienst woensdag gezegd tegen persbureau AP.

De door Yuri Zaytsev geleide organisatie heeft volgens het Amerikaanse journalistieke tijdschrift Mother Jones uitstapjes naar Rusland betaald voor 130 Amerikanen. Onder hen zijn onder meer medewerkers van politici en zakenlui. De organisatie Russian Center voor Science and Culture biedt taal- en cultuurlessen aan.

Zaytsev of handlangers zouden zijn begonnen met dossiers over onder anderen een adviseur van een Amerikaanse gouverneur. De FBI verhoort deelnemers aan het uitwisselingsprogramma. Zaytsev zou zelf niet meegaan op de reisjes naar Rusland en minimaal contact hebben met de deelnemers.

De organisatie wilde niet reageren en verwees door naar de Russische ambassade, maar daar werd de telefoon niet beantwoord. Zaytsev zelf was ook onbereikbaar voor een reactie.