De Pakistaanse premier Nawaz Sharif heeft woensdag in een gesprek met president Barack Obama van de VS aangedrongen op een einde aan de Amerikaanse droneaanvallen in zijn land.

De drone-aanvallen voeren de druk op de banden tussen de twee landen op. 

Obama zei na afloop van het onderhoud dat hij wil voorkomen dat samenwerking op veiligheidsgebied een bron van ergernis vormt tussen de Verenigde Staten en Pakistan. 

De Amerikaanse president deed geen toezeggingen. Hij erkende wel dat er "spanningen en misverstanden'' zijn en zei verder dat de landen samen blijven werken op een manier die "de soevereiniteit van Pakistan respecteert''.

De strijd tegen terrorisme is geen makkelijke uitdaging, zei Obama. De president en de premier bespraken hoe ze op veiligheidsgebied kunnen samenwerken zonder dat Pakistan zich geschoffeerd voelt. Beide landen zouden bovendien een goede band willen opbouwen met Pakistans aartsrivaal India.

Amnesty International

De mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch stelden dinsdag dat bij de aanvallen met de onbemande vliegtuigen burgerdoden vallen.

Volgens hen zijn er sterke aanwijzingen zijn dat het internationaal recht wordt geschonden.

De VS stellen dat de operaties noodzakelijk zijn in de strijd tegen het terrorisme.

CIA

Volgens The Washington Post houden de Amerikanen de Pakistaanse regering op de hoogte van aanvallen met drones en de sterfgevallen die daar het gevolg van zijn.

Bestuurders in het Aziatische land zeggen tegen zulke aanvallen te zijn, maar geven er volgens de krant al jaren stilzwijgend hun goedkeuring aan. The Washington Post baseert zich op uitgelekte documenten van de inlichtingendienst CIA.

Bekijk beelden: