Rusland heeft de aanklacht wegens piraterij tegen de bemanning van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise laten vallen.

Dat heeft het Russische persbureau Interfax woensdag gemeld. De opvarenden worden niet meer beschuldigd van piraterij, maar van hooliganisme.

Op piraterij staat in Rusland een maximale celstraf van vijftien jaar. Op de aanklacht was in binnen- en buitenland veel kritiek omdat daarvoor geen enkele reden zou zijn.

De aanklagers zouden zich nu soepeler opstellenDesondanks riskeren de Greenpeace-leden nog altijd maximaal zeven jaar celstraf, meldt de Russische website Lenta.

De onderzoekscommissie sluit bovendien niet uit dat tegen sommige arrestanten nog andere aanklachten worden ingediend. Het zou dan met name kunnen gaan om een beschuldiging van gebruik van geweld tegen een overheidsfunctionaris, aldus een zegsman van de commissie.

Reactie Nederland

De Nederlandse inzet blijft na de nieuwe aanklacht onveranderd. Nederland eist nog altijd directe vrijlating van de bemanning en vrijgave van het schip, zo laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Via de media heeft het ministerie woensdagavond kennisgenomen van het loslaten van de aanklacht wegens piraterij. Een officiële bevestiging vanuit Rusland is er nog niet.

Reactie Greenpeace

Greenpeace vindt de afgezwakte aanklacht nog steeds absurd. De opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise zijn ''net zo min vandalen als piraten'', stelt de organisatie woensdag.

Volgens de milieuorganisatie waren de dertig opvarenden van de Arctic Sunrise, onder wie twee Nederlanders, ''gewapend met niets meer dan een ideaal om dit kwetsbare gebied te beschermen. Zij horen bij hun families te zijn, niet in een cel in Moermansk''.

De onder Nederlandse vlag varende Arctic Sunrise werd 19 september opgepakt door de Russische autoriteiten na een protestactie bij een boorplatform van Gazprom in de Petsjorazee. De activisten zitten sindsdien vast in Moermansk.

Arbitrageprocedure 

Nederland startte twee weken geleden een arbitrageprocedure om de onmiddellijke vrijlating te verkrijgen. Omdat Rusland hierop niet reageerde, stapte Nederland maandag naar het Zeerechttribunaal in Hamburg om Rusland via een spoedprocedure te dwingen dat alsnog te doen. 

Woensdagochtend werd nog bekend dat Rusland de arbitragezaak voor het Zeerechttribunaal zou afwijzen er ook niet aan wil meedoen. De regering zou een dergelijke zaak volgens het Russische ministerie "niet accepteren''.

Hooliganisme

De aanklacht 'hooliganisme' is een erfenis uit de Sovjettijd en wordt in Rusland nog vaak gebruikt in gevallen van verstoring van de openbare orde. Er staan vrij zware straffen op.

Zo zijn drie leden van de vrouwenpunkgroep Pussy Riot veroordeeld wegens "hooliganisme gemotiveerd door religieuze haat". Twee van hen kregen hiervoor twee jaar strafkamp.

Chronologisch overzicht van de Greenpeace-zaak

Achtergrond: Opnieuw deuken in relatie met Rusland, Timmermans hekelt 'emotionele politiek'